Reklama

Takie kiszenie kapusty tylko u nas

07/11/2016 13:40

Warto pamiętać, jak kisili kapustę nasi przodkowie. Ba, warto kisić ją zgodnie z tradycyjną recepturą. Bo jest pyszna. Przekonali się o tym goście niezwykłego spotkania zorganizowanego przez Stowarzyszenie Towarzystwo Kampinoskie.

 

Jak zapowiedzieli, tak zrobili. Po raz pierwszy tradycyjne kiszenie kapusty w Chacie Kampinoskiej miało miejsce w 2015 r. Organizator – Towarzystwo Kampinoskie – obiecał, że impreza stanie się cykliczna. Stowarzyszeniu bardzo zależy bowiem na podtrzymywaniu lokalnych tradycji.

I tak oto w tym roku również goście mogli zobaczyć, jak się szatkuje kapustę na starej, drewnianej szatkownicy, jak się ją następnie bosymi nogami białogłowej ugniata w tradycyjnej beczce, czym się ją przyprawia i jak pysznie smakuje. Na spotkaniu nie zabrakło innych znanych od lat bardzo polskie dania, jak czerwony barszczyk.

Dziękujemy Tadeuszowi Szymańczakowi za podesłanie zdjęć.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iKampinos.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do